Schiphol Test 3D scanner

Volgens diverse media is Schiphol bezig met een test waarbij het niet meer nodig is om vloeistoffen en electronica uit de handbagage te halen. Vooralsnog gaat het om slechts één controlepost in Vertrekhal 3. Of Schiphol binnenkort volledig omgaat in deze scantechniek is nog niet bekend.

“Deze scan moet zich nu echt gaan bewijzen”, aldus Daan van Vroonhoven, senior manager security policy op Schiphol. “Als alles goed gaat, willen we het systeem eind volgend jaar grootschalig op de luchthaven uitrollen.”

Schiphol is hier trouwens niet de eerste mee. In Singapore en Lyon lopen al gelijksoortige experimenten, al zijn deze nog niet in een dergelijk stadium als het experiment in Nederland. De scanner worden overigens al gebruikt in de kelders van de ruimbagage op Schiphol. De apparaten die daar staan zijn echter te groot om ook te gebruiken bij de handbagagecontrole.

De voordelen

Het doel is om controles sneller te laten verlopen. Tijdwinst is dan ook een groot voordeel. Het proces van de 3D scan zelf al iets langer in beslag nemen dan de huidige manier van scannen van handbagage. Toch zal er over het algemeen tijd worden gewonnen, aangezien de spullen niet uit de tas hoeven te worden gehaald en weer opnieuw te moeten worden ingepakt.

Bovendien zijn verdachte voorwerpen met de nieuwe techniek beter te bekijken, waardoor mensen minder vaak hun handbagage hoeven te openen.

Doorzichtige zakjes

Wel moeten vloeistoffen in de speciale doorzichtige literzakjes worden geplaatst in de nieuwe 3D scanner. Naar verwachting zal in de toekomst de regelgeving worden aangepast als deze 3D scanners intrede gaan doen, waardoor het mogelijk wordt om grotere flessen mee te nemen in de handbagage.