Alles over regels vloeistof handbagage

Wat zijn de regels vloeistof handbagage? Het is niet altijd even duidelijk wat je wel en niet aan vloeistof mee mag nemen in het vliegtuig. Want mag een halfvolle spuitbus deodorant van 150 milliliter nou wel of niet? (antwoord: nee) En hoeveel doorzichtige zakjes mag je per persoon meenemen? (antwoord: 1 stuk). Lees deze pagina goed door en voorkom dat je vloeistof moet inleveren. De regels zijn over het algemeen gelijk voor elke vliegtuigmaatschappij, wel hebben wij bij de verschillende luchtvaartmaatschappijen de uitleg meegenomen. Kijk bijvoorbeeld bij de pagina KLM of Transavia.

Lees hier alles over de regels betreffende vloeistof in handbagage.

Onderstaande regels over vloeistof gelden voor alle items die worden verstaan onder vloeistof. Dus ook parfum, crèmes (zoals zonnebrandcrème), pasta’s (zoals tandpasta), gels (zoals haargel) en spuitbussen (zoals deodorant). A

Regels vloeistof handbagage: Wat mag je meenemen aan vloeistof in het vliegtuig?

Per persoon mag je maximaal 1 doorzichtig hersluitbaar zakje van maximaal 1 liter meenemen. De items in dit doorzichtige zakje mogen per stuk maximaal 100 milliliter bevatten.

Vloeistoffen in de handbagage

Per persooninhoud zakjeitems in zakje
1 doorzichtig hersluitbaar zakjemaximaal 1 litermaximaal 100 milliliter

Bij de controle van de handbagage zal worden gevraagd om het doorzichtige zakje met vloeistof apart te tonen.

Deze pagina geeft verder antwoord op de meest gestelde vragen.

Zijn er uitzonderingen waar de regels niet voor gelden? ?

Ja, er zijn uitzonderingen in de regels vloeistof handbagage. Onder de genoemde maximum aantal hoeveelheid milliliters vallen de volgende items niet:

  1. Babyvoeding voor tijdens de reis.
  2. Medicijnen voor gebruik tijdens de reis, indien op recept verkregen of met een doktersverklaring. Hier vallen ook de koelelementen onder om je medicijnen te koelen.
  3. Speciale dieetvoeding voor gebruik tijdens de reis. Hiervoor moet je wel kunnen bewijzen dat je deze voeding nodig hebt tijdens de reis.

Je moet deze artikelen wel los aanbieden bij de handbagagecontrole.

Stel dat ik een shampoofles van 150 milliliter heb, maar die zit maar half vol (dus: 75 milliliter). Mag deze fles dan alsnog mee?

Nee, dat mag niet. Alleen flessen en andere vloeistofcontainers met minder dan 100 milliliter inhoud mogen mee. Dit is omdat het niet is te controleren hoeveel vloeistof er in zit.

Mag ik mijn vloeistoffen verdelen over meerdere zakjes van 1 liter?

Nee, dat mag niet. Per persoon is maximaal 1 hersluitbare plastic zakje van 1 liter toegestaan. Elke hersluitebaar plastic zakje mag enkel items bevatten van elk 100 milliliter.

Hoe zit het precies met taxfree artikelen?

Taxfree artikelen zoals parfum of alcohol, met meer dan 100 milliliter inhoud, mogen worden meegenomen in het vliegtuig. De verpakking moet wel verzegeld zijn in de originele tas met het aankoopbewijs.

Meer over handbagage en taxfree artikelen vind je op de pagina ‘Vliegen en taxfree artikelen‘.

De aankoopdatum moet van op de dag van het reizen zelf zijn. Dat geldt ook voor passagiers met een transfer.

Wat gebeurt er met de vloeistof die niet mee mag in je handbagage?

Mocht je per ongeluk toch vloeistof in je handbagage laten zitten, dan zal deze er bij de controle van je handbagage worden uitgehaald.

Deze vloeistof mag je niet meenemen en zal worden weggegooid. Het is dus verstandig om de vloeistof van te voren in je gewone bagage te stoppen.

Gelden de regels voor handbagage en vloeistof overal?

De regels rondom handbagage en vloeistof zijn van kracht op alle vliegvelden in de Europese Unie. Daarnaast gelden de regels ook in Zwitserland, Noorwegen, Rusland, IJsland en Israël. Ook in de Noord-Afrikaanse landen Marokko, Tunesië en Egypte gelden de regels. Daarnaast zijn de regels ook in de Verenigde Staten en Canada van kracht.

Hoe zit het met make up zoals mascara, lippenstift en nagellak?

Ook mascara, lippenstift en nagellak vallen onder de regels rondom handbagage en vloeistof. Zorg er dus voor dat als je deze artikelen meeneemt in je handbagage, dat ze in een doorzichtig hersluitbaar zakje zitten.

Mag ik wel een lege waterfles meenemen in de handbagage om te vullen na de controle?

Ja, het is toegestaan om een lege fles (of bijvoorbeeld een bidon) mee te nemen in je handbagage om, na de handbagage controle, te vullen.

Zijn er verschillende regels per vliegveld?

De meeste regels zijn van toepassing op alle vliegvelden. Bekijk voor de zekerheid voor je vlucht nog de regels van het vliegveld waar je vandaan vertrekt, zoals bijvoorbeeld Schiphol, Eindhoven of Rotterdam.