Kosten handbagage mogelijk extra bij ticket in de toekomst

Kosten handbagage mogelijk als extra bovenop de ticketprijs. Althans, dat verwacht Telegraaf na een analyse van de ticketprijzen en de manier waarop er met handbagage wordt omgegaan in de afgelopen jaren. Als we er met de redactie van Alle Handbagage Afmetingen naar kijken, zien we een zelfde trend. De markt van ticketprijzen lijkt een vechtmarkt. Daarbij wint de goedkoopste aanbieders. Om die reden verwachten we dat handbagage op termijn geld gaat kosten.

Kosten handbagage als extra bovenop ticketprijs

Kijk naar het verleden, dan zie je de trend. Zo heeft RyanAir al de regel dat trolleys niet zijn toegestaan bij de goedkoopste ticket en je enkel gratis een rugzak mee mag nemen. Lees daarover meer op de pagina Handbagage Afmetingen RyanAir. Tot heden zijn er nog geen andere aanbieders die met vreemde constructen komen om de prijzen op te drijven, maar naar verwachting zullen andere vliegtuigmaatschappijen redelijk snel volgen met het toevoegen van kosten handbagage.

Reizigers de dupe

De reiziger wordt de dupe van deze maatregelen. Naast de wirwar aan verschillende afmetingen voor handbagage, de onduidelijkheid over vloeistof in handbagage en de regels rondom verboden voorwerpen in het vliegtuig, worden nu ook de kosten voor vliegen onduidelijker.

Ergens lijkt het ook wel logisch. KLM spreekt uit dat ze haar tickets wil ontbundelen. Dat betekent dat de kosten voor een ticket goedkoper worden (zo'n 10% tot 15%), waarbij extra's wel geld gaan kosten. Wie goedkoop wil vliegen, kan dat dus zonder handbagage of andere bagage (of met een simpele kleine rugzak). Topman Harm Kreulen spreekt uit:

“Deze trend zet in de hele luchtvaart door. Wij willen reizigers in de voordeligste klasse op maat bedienen. Wie geen extra’s wil, zoals een koffer of een gereserveerde zitplaats, betaalt het kale tarief. Wie dat wel wil, moet het bijkopen.”

Ervaring en praktijk leert wel dat vrijwel iedereen vliegt met enige vorm van bagage.

Het zal ons benieuwen hoe deze trend zich voortzet.

Benieuwd naar de afmetingen van handbagage? Bekijk ook de detailpagina's van Air France, British Airways, Brussels Airlines, Corendon, DeltaKLM, Lufthansa, TransaviaVueling &  Wizzair.